Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Το Rainbow Warrior στον Κορινθιακό

Το Rainbow Warrior ενάντια στον λιθάνθρακα! Το ιστορικό πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior θα ταξιδεύει στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής περιοδείας της Greenpeace κατά του λιθάνθρακα. Κατά την παραμονή του στην περιοχή, το ιστορικό πλοίο της οργάνωσης σε συνεργασία με τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και την Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού θα αναδείξουν το πρόβλημα μέσα από μια σειρά κοινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.
Η Greenpeace επισκέπτεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την περιοχή του Κορινθιακού, σε μία προσπάθεια να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα που μαστίζεται από την ρύπανση. Δυστυχώς, ο Κορινθιακός Κόλπος αντιμετωπίζει νέες απειλές, την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων και την υπερσυγκέντρωση μονάδων φυσικού αερίου, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την περιοχή.Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε με την τοπική κοινωνία μία Ενεργειακή Επανάσταση για τη σωτηρία του Κορινθιακού. Η δράση μας κατά του λιθάνθρακα είναι το πρώτο βήμα.
Το πλοίο θα βρίσκεται στην Κόρινθο στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου και θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, ενώ την Πέμπτη 2/10 στις 10πμ θα δοθεί συνέντευξη τύπου. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Διαμαρτυρία για τον Κορινθιακό



Εικόνες απο την χθεσινή παράσταση -διαμαρτυρία σε εκδήλωση στο Γαλαξίδι στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. Αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις εμπόδισαν μόνο εμάς να φθάσουμε στο χώρο της εκδήλωσης για να ενημερώσουμε για τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα της ρύπανσης του Κορινθιακού. Τελικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήρθε...

Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης

Από τις 10 Μαΐου 2008, και για 24 ημέρες, οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, έδωσαν για πολλοστή φορά, αποκλείοντας τους ταινιοδρόμους μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, μια σκληρή μάχη για τη ζωή τους και για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Απαίτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και δουλειά, καθώς το κράτος και η ΔΕΗ τους έχουν αφαιρέσει, ουσιαστικά, κάθε άλλη δυνατότητα απασχόλησης και οικονομικής δραστηριοποίησης.

Η απάντηση της ΔΕΗ ήταν αγωγή, με την οποία τους ζητά σαν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη 1 εκατομμύριο ευρώ, για κάθε μέρα απεργίας. Η απάντηση της πολιτείας ήταν η παραπομπή σε δίκη εννέα (9) κατοίκων, που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η παραπομπή σε δίκη άλλων εβδομήντα (70) κατοίκων, από προηγούμενες κινητοποιήσεις. Τους τελευταίους μήνες είναι έντονη η παρουσία της αστυνομίας και της ασφάλειας στην περιοχή, κάτοικοι καλούνται για “συμπληρωματικές καταθέσεις”, καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού, παρεμποδίζεται η συμμετοχή των κατοίκων στο “μπλοκ ενέργειας” στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Εδώ και δεκαετίες η ΔΕΗ και το επίσημο ελληνικό κράτος έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σε “κρανίου τόπο” με την εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη, πολιτική την οποία συνεχίζουν και σήμερα με τον σχεδιασμό και νέων λιγνιτικών μονάδων και την μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών, για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα λιγνίτη, που βρίσκονται κάτω από αυτά. Ταυτόχρονα, δείχνουν πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες στη ζωή των κατοίκων αυτών των περιοχών, τακτική που σε γενικές γραμμές ακολουθεί και η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Κάθε φωνή αντίστασης σε αυτήν την εφιαλτική πραγματικότητα, αντιμετωπίζεται με επιθετικότητα, βία και διαβολή. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κινητοποίησης έγινε “σημαία” της ΔΕΗ και των κυβερνώντων ο κίνδυνος του μπλακ άουτ και των επιπτώσεων στην οικονομία της χώρας. Όταν ο ίδιος σταθμός κλείνει για μέρες, από ανεπαρκή συντήρηση και βλάβες, όταν αυτές τις ημέρες ο παρακείμενος λιγνιτικός σταθμός της Μελίτης κλείνει για σαράντα (40) ημέρες, λόγω βλάβης στο σύστημα αποθείωσης, κανείς δεν μιλά για τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.

Αντί να προσπαθήσουν να δουν τις συνέπειες των έργων τους και τις επιπτώσεις τους στις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάζουν ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, με πλήρη μυστικότητα και χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση, που κινείται στην ίδια λογική της διαιώνισης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, επιχειρεί να εισάγει το λιθάνθρακα, αδιαφορεί για ουσιαστικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, επιδεινώνει βαρύτατα το περιβάλλον και περιθωριοποιεί οικονομικά και κοινωνικά τεράστιες περιοχές. Υλοποιείται, έτσι, η πιο βάναυση, βίαιη και χειροπιαστή επέμβαση στη χωροταξική ρύθμιση της χώρας, την ίδια στιγμή που πολυδιαφημίζεται ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός.
Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, με την πρωτοπόρα δράση του “Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη” μας έχουν στείλει, επανειλημμένα κραυγή διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής στις περιοχές του λιγνίτη. Αυτή τη στιγμή, που έχουν την ανάγκη της βοήθειάς μας, τους στέλνουμε το πιο θερμό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Απαιτούμε μαζί τους να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που τους βαρύνουν και να πάψει να αντιμετωπίζεται ο αγώνας για τη ζωή σαν ποινικό αδίκημα.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Με αφορμή την παρουσία σας στο Γαλαξίδι στις 20/9/08, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση της ευαίσθητης θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου.Oι πολίτες του Κορινθιακού, αγωνιούν και ξεσηκώνονται, γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές.
Μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων της κόκκινης λάσπης που ρίχνει επί δεκαετίες στη θάλασσα το Αλουμίνιο της Ελλάδος, νέες βαριές βιομηχανικές μονάδες εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα στα παράλια της Βοιωτίας. Η προβλεπόμενη ρύπανση, από την -ασύδοτη μέχρι τώρα- βιομηχανική δραστηριότητα, θα συνοδευτεί από δραματικό πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων μεταφορών από φορτηγά πλοία. Ήδη λειτουργεί παράνομα λιμάνι στη Θίσβη που επιχειρείται να επεκταθεί, ενώ μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται και στην Αντίκυρα.
Τέσσερις τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα, έχουν ξεκινήσει στην Αντίκυρα και την Θίσβη, έντεκα συνολικά σε όλη τη Βοιωτία Στην ΒΙΠΕ Θίσβης, χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία περιβαλλοντική υποδομή, εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια η Σωληνουργία Κορίνθου, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και άλλων βαριών μεταλλουργικών βιομηχανιών που τιμωρήθηκαν πρόσφατα για τη ρύπανση του Ασωπού. Μονάδα λιθάνθρακα σχεδιάζεται και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.Ταυτόχρονα παρά τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι ελάχιστοι και συνήθως υπολειτουργούν. Μαζί με την εντεινόμενη καταστροφή από την αλόγιστη αλιεία και τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον Κορινθιακό, που αργοπεθαίνει χωρίς η Πολιτεία να παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του.Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εάν όλα όσα σχεδιάζονται, υλοποιηθούν τότε η καταστροφή θα είναι μη αντιστρέψιμη.
Πολίτες από όλες τις πλευρές του Κορινθιακού αγωνιζόμαστε μαζί για να ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αποτρέψουμε αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Συναντηθήκαμε πολλές φορές στην Κόρινθο, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο, στην Πάτρα, στη γέφυρα του Ρίου, στη Ναύπακτο, στην Ερατεινή, στο Γαλαξίδι, στην Ιτέα, στην Άμφισσα, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη και οργανώσαμε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Αναζητήσαμε επιστημονική στήριξη από φορείς και Πανεπιστήμια και πολιτική στήριξη από όλους τους χώρους, την Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ.
Συγκεντρώσαμε υπογραφές και χρήματα για δικαστικές προσφυγές και επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα συγκέντρωσης πληροφοριών. Διεκδικούμε θαλάσσιο καταφύγιο και αυστηρό καθεστώς προστασίας για την λεκάνη του Κορινθιακού. Ζητάμε να μη γίνει καμία νέα ρυπογόνος ενεργειακή ή βιομηχανική μονάδα, γιατί θεωρούμε ότι η ανοχή και η δυνατότητα αφομοίωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ήδη εξαντληθεί.
Κύριε Πρόεδρε, μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, κωφεύουν και τα σχέδια για νέα βιομηχανικά και ενεργειακά κέντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ως ύπατου εγγυητή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας, ζητάμε την αρωγή σας για την προστασία της υγείας μας και της βιώσιμης ανάπτυξης των παράλιων του Κορινθιακού. Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας για τους κατοίκους του και όχι θυσία στο βωμό του πλουτισμού των ολίγων. Ζητάμε την παρέμβαση σας για τη διαφύλαξη του πιο πολύτιμου και βασικού δικαιώματος: να σώσουμε τον Κορινθιακό για τις γενιές που θα τον κατοικήσουν μετά από μας.
Η κληρονομιά είναι κοινή, δεν δικαιούμαστε να την εκχωρήσουμε όλη.
17 Σεπτεμβρίου 2008
Ενεργοί πολίτες Αστακού
Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
Οικολογική κίνηση Αντίκυρας «Η Άρτεμις»
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το Περιβάλλον
Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Μέσα σε ένα κλίμα πολύ μεγάλης συμμετοχής των εργαζόμενων, στις συγκεντρώσεις που έγιναν με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ (6/9), οι πολίτες που αγωνίζονται απέναντι στις επιπτώσεις των ποικίλων ενεργειακών δραστηριοτήτων έδωσαν το δικό τους επιτυχημένο στίγμα. Έβαλαν ένα στοίχημα και το κέρδισαν. Την Πέμπτη 4/9 πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη της ΔΕΗ. Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6/9, συγκρότησαν το δικό τους «μπλοκ ενέργειας», μίλησαν για ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας, το μετέφεραν στους συγκεντρωμένους και των τριών εργατικών συγκεντρώσεων, συσπειρώνοντας εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους πολλούς νέους. Ταυτόχρονα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς, για ριζική αλλαγή πολιτικής στα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού.

Η προσυγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, όπου μίλησαν εκπρόσωποι του δικτύου «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» και του Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, ενώ τη δική τους ιδιαίτερη παρουσία είχαν οι επιμέρους κινήσεις πολιτών από πολλά σημεία της χώρας (Αστακό, Βοιωτία –Αντίκυρα, Κορινθία, Αλιβέρι, Μαντούδι, Χαλκίδα, Βόλο, Καβάλα και αλλού), η Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, η Κίνηση πολιτών κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, Πολίτες Αττικής για την Ενέργεια, Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στο λιθάνθρακα και οικολογικές οργανώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα λεωφορείο του «Συλλόγου για την ανεργία και την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης» παρεμποδίστηκε από την αστυνομία και δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Το «μπλοκ ενέργειας» από την Καμάρα, όπου γίνονταν, παράλληλα, η πρώτη εργατική συγκέντρωση, διέσχισε την Εγνατία συναντώντας τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, την παρέκαμψε και, μέσω της Τσιμισκή, κατευθύνθηκε στην πλατεία ΧΑΝΘ, όπου συνάντησε τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Καθώς υπήρξε αρνητική στάση από το ΠΑΜΕ, μέχρι παρεξήγησης, για τη διευκόλυνση της προσέγγισης στο Βελλίδειο - όπου γίνονταν η ομιλία του πρωθυπουργού - το μπλοκ συγκροτημένα επέστρεψε στο χώρο της Καμάρας, όπου και διαλύθηκε, δίνοντας νέο ραντεβού για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη.


Συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4/9, από πολίτες που αντιτίθενται στην κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων και στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές του λιγνίτη. Την πρωτοβουλία είχαν το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” και ο "Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης". Ενεργό ρόλο είχε η "Πρωτοβουλία κατά του λιθάνθρακα της Θεσσαλονίκης", ενώ την υποστήριξή της εξέφρασε, και με την παρουσία της, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα την είσοδο των γραφείων, ανάρτησαν γιγαντοπανό από τον 5ο όροφο των γραφείων, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους, άπλωσαν στο πεζοδρόμιο μια ποσότητα τέφρας από την καύση του λιγνίτη (αυτήν που αναπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών) και, τέλος, συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ, στον οποίο μετέφεραν την αντίθεσή τους στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΗ στη στρεβλή και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, στην επιμονή της ΔΕΗ στην εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη (σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων μονάδων λιγνίτη, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα), αλλά και στην κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα (Αλιβέρι και Λάρυμνα).
Στιγμάτισαν, επίσης, την αδιάφορη και ταυτόχρονα επιθετική πολιτική της ΔΕΗ, απέναντι στους κατοίκους της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, που διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Μια πολιτική που εκφράστηκε, πρόσφατα, με τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στο εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου και με ποινικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων πολιτών. Σημειώνουμε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου δικάζονται 9 από τους συλληφθέντες, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ενώ εκκρεμούν οι δίκες άλλων 70 ατόμων.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αξιοποιήθηκε σαν ένα ακόμη βήμα καταγγελίας της “κεκλεισμένων των θυρών” διαβούλευσης, που χαρακτηρίζει το νέο ενεργειακό σχεδιασμό με βασικά χαρακτηριστικά την επιλογή συνομιλητών, τη μυστικοπάθεια και την περιθωριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Επισημάνθηκε η ανάγκη της συνάντησης και της κοινής δράσης όλων όσων αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες.
Η κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, τέλος, λειτουργεί σαν προάγγελος της μαζικής και αποφασιστικής παρουσίας των πολιτών, στα εγκαίνια της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, με ένα ξεχωριστό “μπλοκ ενέργειας” και σημείο συγκέντρωσης την Καμάρα, το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ..