Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Ουσιαστικός διάλογος, νέα προοπτική μετά το τριήμερο


Ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 23/11, το τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια, που διοργάνωσαν οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”. Το τριήμερο, παρόλο που δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή, εξελίχθηκε σε μια συνάντηση ποικίλων κοινωνικών πρωτοβουλιών και, ιδιαίτερα, αυτών που εμπλέκονται με τα ζητήματα της ενέργειας. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η παρουσία του κινήματος των πολιτών του Ένσντορφ της Γερμανίας, που εκπροσωπήθηκε με τον κ. Karl Heinz Winkler.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου επιχειρήθηκε η διασύνδεση όλων των μορφών της ενεργειακής δραστηριότητας της χώρας και η ανάδειξη της σχέσης τους με το νέο ενεργειακό σχεδιασμό. Από αυτή την άποψη, έντονο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις για την πυρηνική ενέργεια, τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, αλλά και ο τρόπος ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ισχυρό στοιχείο του τριημέρου ήταν και η προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσης μιας διαφορετικής λογικής στα ζητήματα της ενέργειας και η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων.

Η συζήτηση, που κινήθηκε σε ψηλό επίπεδο, έδωσε, επίσης, τη δυνατότητα να διερευνηθούν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών πρωτοβουλιών για τα ζητήματα της ενέργειας, καθώς και οι προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους σε ένα συνεκτικό, περισσότερο πολιτικοποιημένο και ριζοσπαστικό κίνημα ενέργειας. Ένα κίνημα που θα επιχειρήσει να συνδεθεί πιο στενά με άλλα κοινωνικά κινήματα, σε επίπεδο δράσης, αλλά και στο επίπεδο της αναζήτησης κοινών στόχων.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πρωτοβουλίες των πολιτών, για τα ζητήματα της ενέργειας, βγαίνουν από αυτή τη διαδικασία περισσότερο ώριμοι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και για την απόκρουση της εγκατάστασης των λιθανθρακικών μονάδων, αλλά και για την γενικότερη αλλαγή σκηνικού στο ενεργειακό τοπίο της χώρας.

Σημειώνουμε, ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, με τη Θεσσαλονίκη να παίρνει τη σκυτάλη. Πρωτοβουλίες πολιτών και συλλογικότητες της πόλης, ανάμεσά τους και η “Πρωτοβουλία πολιτών Θεσσαλονίκης κατά του λιθάνθρακα”, οργανώνουν εκδηλώσεις και συζητήσεις, με επίκεντρο τα ζητήματα της ενέργειας, στο διάστημα 16-18/1/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: