Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ο Αστακός .. σήκωσε τις δαγκάνες του και πάλι!

Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας της επιτροπής αγώνα Αστακού, η οποία λειτουργεί κάτω από τη σκέπη και με την ευθύνη του δήμου, οι πολίτες της περιοχής αποφάσισαν να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες τους στα χέρια τους. Οι Αστακιώτες, αν και ήταν οι πρώτοι (Ιούλιος 2007) που αντέδρασαν μαζικά στην ιδέα κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι, δεν είχαν την ευκαιρία για μια ανάλογη συνέχεια, καθώς βρέθηκαν ανενημέρωτοι και ανενεργοί, στο περιθώριο της δράσης μιας επιτροπής αγώνα, που εξάντλησε όλη τη δυναμική της σε επαφές και υπομνήματα.

Μετά από πολλές προσπάθειες, που ξεκίνησαν από τον Μάιο του 2008 ακόμα, κατάφεραν πρόσφατα να πετύχουν έναν ευρύτατο συντονισμό των φορέων της περιοχής του δήμου, γεγονός που οδήγησε στη λαϊκή συνέλευση της Κυριακής 30 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Στράτος”. Οι πολίτες που πήραν μέρος στη συνέλευση εξέφρασαν την απαίτηση για μόνιμη και πλήρη ενημέρωση, για οργάνωση μαζικών εκδηλώσεων – κινητοποιήσεων κατά της μονάδας λιθάνθρακα, ενώ θεώρησαν απαραίτητο το συντονισμό των φορέων των πολιτών, με τρόπο που θα μπορεί να εκφράζει τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας.

Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική, ενώ όλος ο σχετικός προβληματισμός αποτυπώθηκε στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, που θα αποτελείται από εννέα άτομα, εκλεγμένα από τη συνέλευση, και στο οποίο θα συμμετέχουν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη διάθεση να μη λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στην επιτροπή αγώνα ή οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία υπάρξει. Αντίθετα, θα υποστηρίξουν και θα αξιοποιήσουν κάθε περιθώριο κοινής δράσης.

Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν, ενημέρωσαν και απάντησαν σε ερωτήσεις εκπρόσωπος των “Πολιτών κατά του λιθάνθρακα” και ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Greenpeace κ. Δ. Ιμπραήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: