Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Μήνυμα από τον Αστακό: “Μικρή μας Γάζα” είμαστε μαζί σου

αναδημοσιεύουμε από το lithanthrakas.wordpress.com

“Μικρή μου Γάζα …”. Έτσι αποκάλεσε την πολύπαθη περιοχή, σαν ένα αγαπημένο πρόσωπο, η εκπρόσωπος των Παλαιστινίων της Αθήνας, στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η συντονιστική επιτροπή φορέων και πολιτών Αστακού, το μεσημέρι της Πέμπτης 15/1. Ήταν η πιο δυνατή στιγμή, σε μια εκδήλωση που επιχείρησε, και κατάφερε, να μεταφέρει την απλόχερη στήριξη ολόκληρου του ελληνικού λαού στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Η συγκέντρωση ήταν, ταυτόχρονα, μια αποφασιστική καταδίκη της διπλοπροσωπίας της ελληνικής κυβέρνησης, που από τη μια αναλίσκεται σε διακηρύξεις για ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη των Παλαιστινίων και, από την άλλη, δίνει χέρι βοήθειας στους Ισραηλινούς διευκολύνοντας τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό πεντάγωνο, μέσω του Αστακού, όπως κατήγγειλε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Ηλ. Γεωργαλής. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη λήψη αποφασιστικών διπλωματικών και πολιτικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να μπει φραγμός στην επιθετικότητα του Ισραήλ και, παράλληλα, μετέφεραν τη χωρίς όρους υποστήριξη του ελληνικού λαού στον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Οι πολίτες του Αστακού δεν αρκούνται στην ακύρωση της πρόσφατης μεταφοράς όπλων και παραμένουν σε πλήρη επαγρύπνηση και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί, ποτέ πια, το λιμάνι στο Πλατυγιάλι για τέτοιου είδους αδιαφανείς δραστηριότητες, ούτε για άλλους επικίνδυνους σκοπούς, όπως η φημολογούμενη μεταφορά και απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων. Και, φυσικά, ούτε λόγος για εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο δήμαρχος Αστακού, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων (ανάμεσά τους και ο κ. Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ), εκπρόσωποι των Παλαιστινίων στη Δυτ. Ελλάδα και την Αθήνα, εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδας, εκπρόσωπος της συμμαχίας “Σταματήστε τον πόλεμο”, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, γειτονικών δήμων, κοινωνικών φορέων και πολιτικών οργανώσεων και οι μαθητικές κοινότητες του Αστακού. Το παρόν έδωσαν και οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” μαζί με τις κινήσεις πολιτών της περιοχής του Κορινθιακού.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην παραλία του Αστακού, οι συγκεντρωμένοι πήγαν στο λιμάνι στο Πλατυγιάλι, όπου συνάντησαν την εκτεταμένη κεντρική είσοδο ζωσμένη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα, σαν να επρόκειτο για ξεχωριστή επικράτεια. Από πίσω παρατεταγμένοι αστυνομικοί και άνδρες του λιμενικού, με εντολή να μην επιτρέψουν την είσοδο. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να ξηλώσουν το συρματόπλεγμα, να μπουν στο χώρο του λιμανιού, όπου και παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα για αρκετή ώρα, με νέες δυνάμεις των ΜΑΤ (2 διμοιρίες) να εμφανίζονται από τον εσωτερικό χώρο του λιμανιού.

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στο blog του συντονιστικού οργάνου των φορέων και πολιτών Αστακού.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου των διοργανωτών, που εκδόθηκε μετά το τέλος της κινητοποίησης:

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτών και Φορέων του Αστακού ευχαριστεί θερμά το Δήμο, τους Παλαιστίνιους εκπροσώπους, τους τοπικούς Συλλόγους, τους εκπροσώπους των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οργανώσεις και όλους τους απλούς πολίτες που με την παρουσία τους σήμερα τόσο στην παραλία του Αστακού όσο και στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού κατέδειξαν την θέληση του λαού για αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και την αντίθεσή του στην ανάδειξη του Αστακού ως ορμητήριο θανάτου.

Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη για μας, καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει: η επιχείρηση μεταφοράς όπλων έχει αναβληθεί και όχι ακυρωθεί, η αίτηση προς τη ΡΑΕ για τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύση λιθάνθρακα εκκρεμεί και το ζήτημα των τοξικών αποβλήτων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Συνεπώς, το σημερινό συλλαλητήριο ήταν μόνο η αρχή. Καλούμε τον κόσμο του Αστακού, το λαό του Ξηρομέρου, να επαγρυπνεί διαρκώς. Ο αγώνας συνεχίζεται.

1 σχόλιο:

Συντονιστικό Όργανο Πολιτών και Φορέων του Δήμου Αστακού είπε...

Η ομιλία της Ιορδανής εκπροσώπου των Παλαιστινίων μας έκανε να δακρύσουμε από συγκίνηση. Μας έκανε να θυμώσουμε με τα εγκλήματα που συντελούνται αυτή την ώρα στη Γάζα. Και μας έθεσε προ των ευθυνών μας: Ως πολίτες του Αστακού δεν πρέπει επ'ουδενί ν'αφήσουμε να ξεφορτώσει αυτό το καράβι. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμπαράσταση, θα είμαστε σε επαφή.