Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών, στη λαϊκή συνέλευση του Κιάτου




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση που οργάνωσε η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ», στις 19/4/2008 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κιάτου.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης έθεσαν όλες τις παραμέτρους της παράλογης αυτής υπερσυγκέντρωσης εργοστασίων στον Κορινθιακό και της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Πρώτα ο κ. Ανδρέας Ζάρρος, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, παρουσίασε την απειλή της άμεσης καταστροφής της θάλασσάς μας από την ενεργειακή εμποροπανήγυρη που σχεδιάζεται με τα εργοστάσια λιθάνθρακα και φυσικού αερίου, που έρχεται να προστεθεί στα πολύ σοβαρά, υπάρχοντα προβλήματα του Κορινθιακού. Επίσης, έδωσε το προφίλ της "Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Κορινθιακού", που στηρίζεται στην αυτοοργάνωση των πολιτών και τις δράσεις που αποφασίζονται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και πρακτικές και για το συντονισμό τους με την πανελλαδική συλλογικότητα "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα".
Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Κόττης, γεωπόνος, μίλησε για το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κορινθιακού και εξήγησε τη συμπεριφορά των νερών, αλλά και των ρύπων μέσα σε αυτό. Μια παρουσίαση που έδωσε να καταλάβουμε, επιστημονικά και τεκμηριωμένα, ότι η θάλασσά μας με τις ιδιαιτερότητες των νερών της, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.
Ο τρίτος ομιλητής, ο κ. Γεώργιος Μπάλιας, δικηγόρος ειδικευμένος στο περιβαλλοντικό δίκαιο, με την εισήγησή του, έθεσε και τη νομική πλευρά των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα. Μας εξήγησε ότι η κατασκευή αυτών των εργοστασίων είναι αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο και μπορούμε να αγωνιστούμε και σε αυτό το επίπεδο και να δικαιωθούμε. Επίσης, τόνισε την ωριμότητα που έχουν τα σημερινά κινήματα πολιτών, που συνδυάζουν πια γνώση και αγωνιστικότητα.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι πολίτες και έθεσαν τις αγωνίες και τις προτάσεις τους. Ξεχώρισε η παρέμβαση των μαθητών της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Κιάτου, κάτι που γέμισε με ελπίδα την αίθουσα. Επίσης, εκπρόσωποι της οικολογικής κίνησης "Άρτεμις" από την Αντίκυρα, παρουσίασαν τις δυσκολίες του αγώνα που κάνουν και ζήτησαν από την κοινωνία της Κορινθίας να ενεργοποιηθεί άμεσα για την αποτροπή δημιουργίας των ρυπογόνων βιομηχανιών.
Στο τέλος της λαϊκής συνέλευσης, όλοι συμφώνησαν με τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας για συνέχιση των δράσεων και των παρεμβάσεων στην κοινωνία.
Το ψήφισμα της συνέλευσης ήταν το εξής:

• Λέμε ένα μεγάλο όχι στο εργοστάσιο λιθάνθρακα και στην υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών φυσικού αερίου στον Κορινθιακό.
• Λέμε όχι στην υπεραλίευση και άμεσο περιορισμό στις τράτες και στα συρόμενα εργαλεία. Λέμε ναι στα θαλάσσια καταφύγια.
• Διεύρυνση της Πρωτοβουλίας και προώθηση των παραπάνω αιτημάτων. Η «Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού» είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε φορέα ή μεμονωμένο πολίτη που πιστεύει ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τον τόπο και το μέλλον μας. Οι συνελεύσεις μας είναι ανοικτές και μπορείτε να ενημερώνεστε για το χρόνο και το μέρος της συνάντησης στο ιστολόγιό μας politeskorinthias.blogspot.com
• Συντονισμός δράσεων με την πανελλαδική συλλογικότητα "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", στήριξη της «Πανελλαδικής εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα», που θα γίνει στις 12-18 Μαΐου 2008 και της συλλογής υπογραφών.
• Συνέχιση της ενημέρωσης σε όλους τους δήμους του νομού και ειδικά στα σχολεία.

Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας. Θάλασσα ένωσης σκέψης και δράσης, που με την ενέργεια και τη δυναμική των αυτοοργανωμένων κατοίκων της θα μπορέσει να σωθεί και να αναδείξει την ιστορία, τα προϊόντα και τις ομορφιές της. Τα καλύτερα έρχονται.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν:
Δήμος Σικυωνίων, Ανανεωτική Κίνηση Σικυωνίων, Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου, Οργάνωση Νέων «Φιλοξενία», Σύλλογος Αλιέων Κιάτου, Σύλλογος Γυναικών «Νεφέλη», Εργατικό Κέντρο Κιάτου, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Δάσους Φενεού, Σύλλογος Γυναικών Φενεού, Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για το Φενεό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: