Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Η κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό Μυτιληναίου..

Δημοσίευση από το lithanthrakas.wordpress.com

Με ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου (;), έγινε γνωστή η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την τροποποίηση του καθεστώτος της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, 334 MW, στην περιοχή της Αντίκυρας (Άσπρων Σπιτιών) της Βοιωτίας. Έτσι ώστε από αυτοπαραγωγός (για τις ανάγκες του ομίλου, δηλαδή) να γίνει συμπαραγωγός (να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα).
Ας δούμε, σύντομα, το ιστορικό της υπόθεσης: στον κόλπο της Αντίκυρας, λειτουργεί, από τη δεκαετία του 1960, η “Αλουμίνιο της Ελλάδος” (ΑτΕ), με αποικιοκρατικούς όρους και με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του Κορινθιακού κόλπου. Η μονάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει στον όμιλο Μυτιληναίου, είναι μια από τις περισσότερο ρυπογόνες βιομηχανίες (αμέσως μετά τις μεγάλες λιγνιτικές μονάδες, τα διυλιστήρια και τα τσιμεντάδικα) και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. ο όμιλος Μυτιληναίου πήρε άδεια για μια πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 334 MW, με φυσικό αέριο και με καθεστώς αυτοπαραγωγού, για να καλύψει τις ανάγκες της ΑτΕ. Επιδοτήθηκε, μάλιστα, για αυτό το σκοπό, με 36 εκατ. €. Η μονάδα αυτή, είναι έτοιμη από το καλοκαίρι του 2007, αλλά δεν τίθεται σε λειτουργία, προκειμένου ο όμιλος Μυτιληναίου να εκβιάζει κυβέρνηση και ΔΕΗ, για την αλλαγή καθεστώτος, πατώντας στις πιθανές ελλείψεις ρεύματος σε περιόδους αιχμής.
Η αλλαγή καθεστώτος σημαίνει ότι θα πουλά στο σύστημα με 75 €/MWh, ενώ θα συνεχίσει να αγοράζει από τη ΔΕΗ με το βιομηχανικό τιμολόγιο Α-150 προς 55 €/MWh (μέχρι πρόσφατα αγόραζε με 38 €/MWh). Η ΔΕΗ έχει αντιδράσει, επικαλούμενη την τεράστια ζημιά, όπως και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. στο μεταξύ, ο όμιλος Μυτιληναίου με την ισπανική ENDESA επιχειρούν την κατασκευή και δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου 412 MW (έχει μπλοκαριστεί στο ΣτΕ, από την οικολογική κίνηση Αντίκυρας) και μονάδα λιθάνθρακα 600 MW (υπάρχει θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ).
Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη: με την αλλαγή της άδειας για την πρώτη μονάδα φυσικού αερίου, παύουμε να μιλάμε για μια βοηθητική εγκατάσταση της ΑτΕ, ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο και διευκολύνεται και η κατασκευή της λιθανθρακικής μονάδας. Εκτός, φυσικά, από την τεράστια ζημιά του δημοσίου. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι δύο, και τα δύο ψευδή και παραπλανητικά:

  • οι αυξημένες ανάγκες του συστήματος. Και οι πλέον αδαείς, όμως, καταλαβαίνουν ότι, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η διαθέσιμη ποσότητα ενέργειας για τις ανάγκες του συστήματος θα είναι ακριβώς η ίδια.
  • θα βελτιωθεί κατάσταση του περιβάλλοντος. Από στοιχεία της ίδιας της ΑτΕ προκύπτει ότι οι αέριοι ρύποι, σήμερα, είναι της τάξης των 1,046 εκ. ισοδύναμων τόνων CO2/χρόνο. Με την πρώτη μονάδα φυσικού αερίου θα γίνουν 1,877 εκ. τόνοι/χρόνο, με τη δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου 2,89 εκ. τόνοι/χρόνο και με τη προσθήκη της λιθανθρακικής μονάδας 5,99 εκ. τόνοι/χρόνο. Επίσης, για τη ψύξη των εγκαταστάσεων της πρώτης μονάδας φυσικού αερίου απαιτούνται 22.000 κ.μ. θαλασσινού νερού/ώρα, που θα επιστρέφει, στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας, κατά 10 βαθμούς Κελσίου θερμότερο.

Μετά από όλα αυτά, είμαστε περίεργοι να ακούσουμε με τι επιχειρήματα θα βγεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να υποστηρίξει την απόφασή του. Εκτός και αν αρκείται στην εκπροσώπηση από το γραφείο δημοσίων σχέσεων του ομίλου Μυτιληναίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: