Κυριακή, 18 Μαΐου 2008

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η "ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ"


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πανελλαδική «Εβδομάδα κατά του Λιθάνθρακα», που οργάνωσαν το δίκτυο κινήσεων πολιτών «Πολίτες Κατά του Λιθάνθρακα» (http://lithanthrakas.wordpress.com/) και η «Συμμαχία Ενάντια Στο Λιθάνθρακα» (http://climate.wwf.gr/).
Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που έγιναν, ενημερώθηκαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισαγωγή λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και στον παράλογο ενεργειακό σχεδιασμό με την υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Η «Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού» που μετέχει στο δίκτυο «Πολίτες Κατά του Λιθάνθρακα» συμμετείχε δυναμικά στην «Εβδομάδα κατά του Λιθάνθρακα» και στην Κορινθία πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
- Ενημερωτικές παρουσιάσεις στα σχολεία του νομού. Οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και την επόμενη.
- Ενημερωτική παρέμβαση στον πεζόδρομο της Κορίνθου. Το πρωί του Σαββάτου 17/5/2008 μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους πέρασαν από εκεί. Ένα ενημερωτικό περίπτερο της Πρωτοβουλίας διένειμε ενημερωτικό υλικό, ενώ τρία μουσικά συγκροτήματα, έδιναν ρυθμό και ζωντάνια στο χώρο. Από τη σκηνή πέρασαν οι Carbonation Cult, και τα μαθητικά συγκροτήματα Mystic Orama και Boom από την Κόρινθο. Η νεολαία δήλωσε παρούσα στον αγώνα για τη σωτηρία του Κορινθιακού και έστειλε το δικό της, ξεχωριστό μήνυμα σε όλους όσους υποθηκεύουν το μέλλον μας. Εκατοντάδες πολίτες της Κορινθίας που πέρασαν από το εμπορικό κέντρο της Κορίνθου, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του Κορινθιακού, για την ενεργειακή εμποροπανήγυρη που στήνεται σε όλη την Ελλάδα και υπέγραψαν κατά του λιθάνθρακα (η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί, ηλεκτρονικά και έντυπα, όλο το καλοκαίρι).
- Λαϊκή συνέλευση στο Δερβένι. Την Κυριακή 18/5/2008 στο Πνευματικό Κέντρο Δερβενίου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση, με τη στήριξη του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου Ευρωστίνης. Μετά την ενημέρωση που έγινε από τους Ανδρέα Ζάρρο (Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού) και Τάσο Κεφαλά (Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον), ακολούθησε συζήτηση με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ο δήμαρχος Ευρωστίνης κ. Νικόλαος Κουρτζής μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «…οι πολίτες του Κορινθιακού είναι αυτοί που μπορούν να τον σώσουν» και εξέφρασε την επιθυμία, ο δήμος και το δημοτικό Συμβούλιο Ευρωστίνης να ενταχθεί και να συμμετέχει στην Πρωτοβουλία, κάτι που αποδέχτηκαν και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και οι επικεφαλής τους, κ. Δούσκας και κ. Αλιφέρη.
Το ψήφισμα της συνέλευσης ήταν το εξής:
• Λέμε όχι στο εργοστάσιο λιθάνθρακα και στην υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών φυσικού αερίου στον Κορινθιακό.
• Λέμε όχι στην υπεραλίευση και άμεσο περιορισμό στις τράτες και στα συρόμενα εργαλεία. Λέμε ναι στα θαλάσσια καταφύγια.
• Συνέχιση της ενημέρωσης σε όλους τους δήμους του νομού και ειδικά στα σχολεία.
• Υποστήριξη των πάγιων αιτημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης για χαρακτηρισμό του Κορινθιακού από κανονική σε ευαίσθητη θάλασσα, δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους δήμους και αναβάθμιση των υπαρχόντων σε τριτοβάθμιους, καθώς και μεγαλύτερο έλεγχο στη χρήση φυτοφαρμάκων που μέσω των ποταμών καταλήγουν στη θάλασσά μας.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο νομό μας, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά του λιθάνθρακα, που έγινε το Σάββατο 17/5/2008 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ με γραπτό μήνυμά μας, εκφράσαμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο συλλαλητήριο των Βοιωτών, που έγινε την Παρασκευή 16/5/2008 στη Λιβαδειά.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών του νομού μας συνεχίζεται και έχει σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση της «Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού». Πεποίθησή μας, που επιβεβαιώνεται συνεχώς, είναι ότι οι αυτοοργανωμένοι πολίτες και η δυναμική που απελευθερώνεται από τις δράσεις τους, ανοίγουν τους ατραπούς που οδηγούν σε μια διαφορετική κοινωνία. Δείχνουν το δρόμο για μια «βιολογική» κοινωνία, κόντρα στα μεταλλαγμένα πρότυπα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Τα καλύτερα έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: