Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ;
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την καθολική τους απόρριψη στο λιθάνθρακα εξέφρασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου η Greenpeace, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού, η υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στις ήδη έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας[1] κατά του λιθάνθρακα έρχεται να προσθέσει τη φωνή της η Greenpeace, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μέσω της κας Ξενογιαννακοπούλου και κ. Τσίπρα αντίστοιχα εκφράζουν επίσημα τη θέση τους κατά της επένδυσης στο λιθάνθρακα. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι μοναδικοί στην Ελλάδα που υποστηρίζουν τη χρήση λιθάνθρακα είναι οι ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας,[2] με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ο λιθάνθρακας κρύβει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Greenpeace[3]. Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που τελικά κατασκευαστούν λιθανθρακικές μονάδες, η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας δεν είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μία σύγχρονη, λιθανθρακική μονάδα 600 ΜW εκπέμπει ετησίως 3.226.750 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί σε μόλις 18 μήνες από 4,3-5,15 λεπτά ανά κιλοβατώρα (Μάρτιος 2007) σε 9,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (Σεπτέμβριος 2008). Τέλος, μια τέτοια μονάδα θα προκαλούσε την έκλυση τοξικών αερίων όπως υδράργυρος, κάδμιο και αρσενικό.

Το 95% των Ελλήνων ανησυχεί για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ το 85% γνωρίζει ότι η ηλεκτροπαραγωγή έχει αρνητικές επιπτώσεις για το κλίμα[4]. Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι επομένως καιρός η ελληνική κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα: ‘Η Ελλάδα λέει όχι στο λιθάνθρακα!’

Δυστυχώς σήμερα πολλές περιοχές της Ελλάδας (Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Φθιώτιδα, κα) απειλούνται από την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων με καταστροφικές επιπτώσεις για τις κλιματικές αλλαγές, τα τοπικά οικοσυστήματα και την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών. Η Greenpeace σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες ξεκινά από την περιοχή του Κορινθιακού τη δράση της με σκοπό να ακυρωθούν οριστικά τα σχέδια για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων σε αυτήν την περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχος της Greenpeace είναι η συνεργασία με όλα τα τοπικά κινήματα, προκειμένου η κοινή και συντονισμένη δράση να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση όλων των σχεδίων για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων στη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Greenpeace:
Δημήτρης Ιμπραήμ, 6979 44 33 05, 210 38 06 374 & 375
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον:
Δέσποινα Σπανούδη, 6972 850 659
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού: Ανδρέας Ζάρρος, 6948 536 536

Δεν υπάρχουν σχόλια: