Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ...

Την Παρασκευή 10 Απριλίου 2009 η Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας από κοινού με την ομάδα περιβάλλοντος του 1ου Γ/σίου Κιάτου πραγματοποίησαν εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κιάτου, που κατά βάση περιλάμβανε την προβολή της ταινίας(ντοκιμαντέρ) με τίτλο: «Νυκτερινή Εκπομπή», η οποία αναφέρεται στο βυθό του Κορινθιακού κόλπου, στη μόλυνσή του και στις μελλοντικές επιπτώσεις.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και αυριανοί πολίτες για ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι μόνο.

Πριν την προβολή μίλησε ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ-Κ Πάνος Κατσούλας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας ώστε να διατηρήσουμε καθαρό τον Κορινθιακό κόλπο, ο οποίος λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει (ημίκλειστη λεκάνη με μεγάλο βάθος, τα νερά του ουσιαστικά ανανεώνονται μόνο από τον Πατραϊκό κόλπο, τα θαλάσσια ρεύματα που κινούν τα νερά του όσο προχωρούν προς δυσμάς εξασθενούν), όταν ρυπαίνεται, δύσκολα να μπορεί να καθαρίσει. Τέλος ευχήθηκε η εκδήλωση ν’ αποτελέσει αφορμή προβληματισμού, ώστε να κινητοποιηθούμε όλοι για τη Σωτηρία του Κορινθιακού κόλπου, που αποτελεί πηγή ζωής για την περιοχή μας.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής παιδείας του Δήμου Σικυωνίων κ. Π. Λεονάρδος, που εκπροσωπώντας το Δήμο, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, διότι ζητήματα περιβάλλοντος πρέπει ν’ αποτελούν σήμερα πρώτη προτεραιότητα για όλους μας. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των  κινητοποιήσεων των πολιτών, για τα ζητήματα μόλυνσης του Κορινθιακού κόλπου από τη λειτουργία στη Βοιωτία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ορυκτών καυσίμων. Οι κινητοποιήσεις αυτές, ανέφερε, μπορεί να είναι αποτελεσματικές, όπως συνέβη και στην περίπτωσή μας όπου η αντίδραση των πολιτών ματαίωσε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τα σχέδια κατασκευής τέτοιων εργοστασίων στα βόρεια παράλια του Κορινθιακού, που θα λειτουργούσαν με την καύση της πλέον ρυπογόνου πρώτης ύλης, του λιθάνθρακα.

Τέλος το λόγο πήρε ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ δημοσιογράφος κ. Γ. Παλαμάρης, ο οποίος αφού ανέφερε τους συντελεστές και όσους βοήθησαν στα γυρίσματα, τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης και εξήρε την ευαισθησία και τη μαχητικότητα των μαθητών των σχολείων του Κιάτου, οι οποίοι έχουν λάβει μέρος σε πολλές κινητοποιήσεις, που έχουν διοργανωθεί για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου.

Επακολούθησε η προβολή της ταινίας, την οποία οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Αμφιθέατρο ήταν γεμάτο από μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους, ενώ οι μαθητές του 1ου Γ/σίου, έφεραν πανώ, μοίρασαν φυλλάδια και φώναξαν συνθήματα στη διαδρομή από το σχολείο μέχρι το αμφιθέατρο του Δήμου, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του Κορινθιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: