Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΔΙΑΜΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ

Λάβαμε την παρακάτω πρόσκληση από το δήμο Ευρωστίνης:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ως γνωστόν το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου παρατηρείται εντονότερο στην ακτογραμμή του Δήμου Ευρωστίνης, επειδή το φαινόμενο εξελίχθηκε και συνεχίζει με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά. Αυτό πιστοποιείται από το ότι ο Δήμος αναγκάσθηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας διετίας να αντιμετωπίσει 11 διαβρωτικές προσβολές της ΠΕΟ Κορίνθου-Πατρών και κοινόχρηστων χώρων, ενώ τρεις νέες διαβρώσεις βρίσκονται υπό αντιμετώπιση. Επιπροσθέτως πάνω από 20 κατοικίες δημοτών μας αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν στο άμεσο μέλλον, λόγω της προχωρημένης διάβρωσης που έχει συντελεσθεί.
Παρόμοιες βλάβες ασφαλώς παρατηρούνται και σε άλλους δήμους της Κορινθίας και με την πρόοδο του χρόνου το φαινόμενο αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω, προκαλώντας διαβρωτικά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής.
Σήμερα προέχει να προστατευθούν άμεσα οι νόμιμες κατοικίες των δημοτών, που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, καθώς και ο άξονας της ΠΕΟ και οι κοινόχρηστοι χώροι. Για τούτο απαιτείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου «Περί αιγιαλού και παραλίας», προκειμένου να παρέχονται οι σχετικές αδειοδοτήσεις με την διαδικασία του κατεπείγοντος σε όσους πλήττονται, πράγμα που είναι αδύνατο με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ζητείται λοιπόν από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων επειγουσών καταστάσεων, αφού η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι υποχρέωση της και εξυπακούεται ότι σε περίπτωση κατάρρευσης των κατοικιών, καταστροφής του οδικού δικτύου και των κοινοχρήστων χώρων η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Κεντρική Εξουσία και όχι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα βεβαίως επιδιώκεται και αποτελεί διαρκές διεκδικητικό αίτημα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του ν. Κορινθίας η ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου, για την οποία είναι αναγκαία μια συνολική μελέτη για όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου και η γενναία χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για αντιδιαβρωτικά έργα .
Η Δημοτική Αρχή της Ευρωστίνης,
επειδή απαιτεί να δοθεί άμεση λύση και επειδή με τα σημερινά οικονομικά και θεσμικά δεδομένα δεν έχει το δικαίωμα άλλης παρέμβασης για την προστασία από την διάβρωση εκτός από το να διεκδικεί από την Κεντρική Εξουσία, να ενημερώνει και να κινητοποιεί τους κατοίκους

σας καλεί να παρευρεθείτε και να εκθέσετε τις απόψεις σας
στην υπαίθρια συγκέντρωση που διοργανώνει στα Μαύρα Λιθάρια,
το Σάββατο 25 Απριλίου 2009 ,ώρα 10.30
με θέμα: «Κατεπείγουσα προστασία των απειλούμενων περιουσιών των δημοτών, των κοινόχρηστων χώρων και της ΠΕΟ».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: